Soal USBN Bahasa Inggris SMA lengkap dengan pembahasan jawaban


Petunjuk Umum

1.       Tulislah lebih dahulu Nomor, Nama Peserta dan Kode Paket Soal Anda pada Lembar Jawaban Komputer (LJK) yang telah disediakan menggunakan pensil 2B.
  1. Periksa dan bacalah soal-soal sebelum anda menjawab.
  2. Laporkan kepada pengawas ujian kalau terdapat tulisan yang kurang jelas, naskah soal rusak atau jumlah soal kurang.
  3. Jumlah soal sebanyak 45  butir dan semuanya harus dijawab.
  4. Dahulukan menjawab soal-soal yang anda anggap mudah.
  5. Hitamkan lingkaran pada salah satu huruf yang dianggap benar pada LJK.
  6. Apabila ada jawaban anda yang salah dan ingin memperbaikinya, gosoklah dengan karet penghapus, kemudian hitamkan jawaban yang menurut Anda benar.
  7. Periksalah pekerjaan anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.
  8. Tidak diperbolehkan menggunakan kalkulator, tabel matematika atau alat bantu hitung lainnya.
 

1. I would like to introduce myself.
     My name is Fatya Kartika
     My nick name is Fatya
     I am 10 years old. I am a student.
     I am from Bogor.
     The girl is …..
     A. Drawing
     B. Studying
     C. Listening
     D. Introducing
     E. Running

2. Rendy         : I need to make an appointment to see the doctor.
Staff           : What seems to be the problem?
Rendy         : I have a rash that I need a doctor to look at.
Staff           : Do you have a fever with that rash?
Rendy         : No, it just itches a lot.
Staff           : I have openings on Tuesday or Wednesday. Which would be best for you?
Rendy         : I need an appointment on Tuesday.
Staff           : Fine, I am putting you down for 9:00 on that day. Would you like to see Dr.
Smith or Dr. Jones?
Rendy         : I would like to see Dr. Jones.
Staff           : I can schedule you with him with no problem. We look forward to seeing you.
The underlined word have meaning ....
A. Refusing an appointment
B. Request an appointment
C. Scheduling an appointment
D. Cancelling an appointment

3. Eka              : Are you free today?
Lidya          : Yes, what's up?
Eka             : Would you like to come with me to see the "Peterpan" show tonight?
Lidya          : Thanks, I'd be delighted to. It's my favorite band.
What are the speakers going to do?
A. To stay at home.
B. To see Peterpan show.
C. To arrange their free time.
D. To watch Peterpan at home.
E. To come to their friend's house.
4. April            : “Can we go now?”
     Ivan            : “ ……………..”
     April           : “Ok. No problem, but tomorrow we must go to Gramedia bookstore”
     Ivan                       : “Ok. But I must to go home. Bye”
     April           : “see you tomorrow. Bye”
     Expression Canceling an appointment …
A.Ok. Lets go
B. Yes I think so
C. With pleasure
D. Great man
E. I’m sorry I can’t, I’m sick

5. Sinta            : Hello Dina! My father gave me this phone two days ago. I’m so happy
Dina          : That's good !
The underlined sentence expresses ……
A. Happiness
B. Sadness
C. Congratulation
D. Boredom
E. Disappointment

6. Jane             : Hi Tia ,I saw you with Mira yesterday at the police office. What happened ?
Tiara           : Really? I accompanied Miranda to report the police. Miranda lost her
purse when I was in the market
Jane            What a terrible situation for you.
The underlined expression expresses ....
A. Asking help
B. Asking opinion
C. Giving advice
D. Showing sympathy
E. Showing agreement

7. Mona             : I’m sorry, Do you mind if I leave early today? I’m going to take my cat to see
  the vet.
Liza                  : You’re going to take your cat to the vet? What’s the matter with your cat?
Mona               : Hmmmm. I don’t know. That’s why I’m going to take him to the vet’s.
Liza                 : Oh, I see. Sure, go ahead.
What happens with Mona?
A. She should go back early to check her cat
B. She want to go home late
C. She leave early, because Her cat died
D. She need to see a doctor
E. She has a lot of cat

8. Jack             : Oh no! I forgot to post a letter.
Rudy          : Let me help you, because I'm going to the post office.
Jack                        : You've been very helpful.
     The underlined expression expresses ....
A. Satisfaction
B. Dissatisfaction
C. Agreement
D. Thanks
E. Dislike
9. Dian The cake is scrumptious! I love it.
 Joni  : … another piece?
 Dian  : Thank you. You should tell me the recipe.
 Joni   I will.
Which of the following offering expressions best fill the blank?
A.       Do you mind if you have
B.       Would you like
C.       Shall you hav
D.       Can I have you
E.        I will bring you
10.  A: Ben, meet my daughter, Felicia (1)
B: It's nice to meet you, Felicia (2)
C: Nice to meet you too (3)
B: You have a lovely name (4)
C: Thank you. I like your outfit by the way (5)
B: Why thank you (6)
A: Very well then, we have to go now. Bye (7)
B: Goodbye (8)
Which sentence is a compliment?
A. (2) and (7)
B. (1) and (2)
C. (4) and (5)
D. (1) and (3)
E. (5) and (8)

11. Father        : Irwan, what do you  think of the watch I   gave you on your   birthday?
Irwan          : It’s beautiful.  The colour fits me.    I really like it Dad.
A. Happiness
     B. Agreement
     C. Satisfaction
     D. Possibility
     E. Ability

12. "I get slipped by the banana peel" The underlined word has similar meaning with ....
A. Retrieved
B. Slided
C. Charged
D. Assisted
E. Crushed
    
13.       On Wednesday, my students and I went to Yogyakarta. We stayed at Dirgahayu Hotel which is not far from Malioboro.
On Thursday, we visited the temples in Prambanan. There are three big temples, the Brahmana, Syiwa and Wisnu temples. They are really amazing. We visited only Brahmana and Syiwa temples, because Wisnu temple is being renovated.
On Friday morning we went to Yogya Kraton. We spent about two hours there. We were lucky because we were led by a smart and friendly guide. Then we continued our journey to Borobudur. We arrived there at four p.m. At 5 p.m. we heard the announcement that Borobudur gate would be closed.
      The text above mainly discusses about….
A. the writer’s experience at Yogya Kraton
B. the writer’s first visit to Prambanan
C. the writer’s impression about the guide
D. the writer’s trip to Yogyakarta
E. the writer’s impression about Borobudur
    
14. X : What happen to you? I know how you feel, but please don’t cry
 Y : I’m not glad with my score
We can conclude that the second speaker is…….
A. Excited
B. Unbelieving
C. Angry
D. Tired
E. Unsatisfaction

15. Mawar : This telegram is for my husband. He's out on duty. What do you recommend me to
  do?
Putri         : Why don't you ring him and tell him that a telegram's arrived?
In the dialogue above, Mawar is asking for Putri's ...
A. Advice
B. Curiosity
C. Agreement
D. Permission
E. Information

16. A : Do you need any help. Ma’am?
B :Yes, please. I can’t find my glasses.
The underlined words express …
A.       Preference
B.       Apology
C.      Accept apology
D.      Offer help and assistance
E.       Accept help and assistance

This following text is for questions 17 to 20.
THE MOUSE, THE FROG, AND THE HAWK
            A mouse who always lived on the land, by an unlucky chance, formed an intimate acquaintance with a frog who lived for the most part in the water.
            One day, the frog was intent on mischief. He tied the foot of the mouse tightly to his own. Thus joined together, the frog led the mouse to the meadow where they usually searched for the food. Then, he gradually led him towards the pond in which he lived. Reaching the banks of the water, he suddenly jumped in and dragged the mouse with him.
            The frog enjoyed the water amazingly, and swam croaking shout, as if he had done a good deed. The unhappy mouse was soon sputtered and drowned in the water. His poor dead body floated about on the surface.
            A hawk observed the floating mouse from the sky, and dove down to the water. He grabbed it with his talons and carried it back to his nest. The frog, being still fastened to the leg of the Mouse, was also carried off a prisoner, and was eaten by the hawk.
Adapted from : http//www.allaboutfrogs.org/stories/hawkmouise.html

17.    What is the text mainly about?
A.    The drowning of a mouse and the frogs.
B.    The life of a mouse, a frog, and a hawk.
C.    The friendship of a mouse and a frog.
D.    The unhappy mouse eaten by a hawk.
E.    The frog as a troublemaker.
                 
18.    From the text, we know that ....
A.    the mouse mostly lived in the water
B.    the frog killed the mouse by dragging him into the water
C.    the frog sacrificed his life to save the mouse from the hawk
D.    the frog saved the mouse by tying the mouse’s foot to his own
E.    the frog and the mouse enjoyed swimming in the water amazingly
                 
19.    What is the main idea of second paragraph?
A.    The frog did a mischief to the mouse.
B.    The frog tied the mouse’s foot to his.
C.    The frog and the mouse found food together.
D.    The frog gave a good protection to the mouse.
E.    The frog and the mouse played together as friends.

20.    What do you learn from this story?
A.    Do not play with animals.
B.    Never underestimate anyone
C.    We can make friends with everybody.
D    We should choose our friends carefully.
E.    Practice swimming if you do not want to get drowned.

21. Guest                     : I’m sorry to say this, I think the air conditioning doesn’t work properly.
Customer service    : I’m sorry. I’ll get someone to check it for you.
From the dialogue we know that …
A. The guest is complaining about the bedroom service.
B. The guest is complaining about the air conditioning
C. The guest is angry about the bad service
D. The guest is very disappointed about the situation.
E. The guest is satisfied of the service.

22. Samuel      : I can't get the printer to work.
David         : Did you check to see if it had paper?
Samuel        : Yeah. That's the first thing I checked. Can you help me?
David         : I am so sorry, I can't. You might have to call the technician.
The underlined expression expresses ....
A. Expressing apology
B. Responding apology
C. Asking help
D. Offering help
E. Giving help
23. Faiz           : What’s up? You look so sad.
Rizki           : My brother got sick and he is still hospitalized
Faiz             : That’s too bad. I’m so sorry to hear that. How is he now?
Rizki           : He is getting better now
Faiz             : Oh, I hope he will get well soon.
Rizki           : I hope so
The underline sentence expressing…
A. Happiness
     B. Agreement
     C. Expectation
     D. Possibility
     E. Ability
    
24. Mira      : Hi, Dad, I will be late home because the committee will hold a meeting after class.
Father    : It's okay but you must go straight home after the meeting.
Mira       : Don't worry, Dad.
Mother   : What did Mira say?
Father    : She said that she would be late home today.
What is the most possible place where Mira is talking to her father?
A. A hall.
B. Her home.
C. The office.
D. Her school.
E. A meeting room
     25. Juno   : Can you tell me where Dony’s house is?
Kate    : Just go along Sudirman street.
From the dialogue we know that …
A. Nanda knows where Doni’s house is
B. Nanda doesn't know where Doni's house is
C. They will go to Doni’s house
C. Fino knows where Doni’s house
D. Nanda doesn’t know where Doni’s house

26. Chika         : Have you read this novel?
      Hamish      : I know it is a good novel!
      The underline sentence means:
A. Hamish like it.
B. Hamish doesn’t love it.
C. It is expensive
D .Chika doesn’t have it.
E. Chika buys it.
ANTIBACTERIAL ANTISEPTIC SOAP


Zui Yan is a natural alcohol-free instant hand sanitizer. It’s unique, non-greasy formula kills 99.99% of known bacteria instantly!

It is formulated with a moisturizing blend of aloe vera, charmomile and lavender exctract. Zui Yan’s gentle foaming formula supplies twice as many aplications as alcohol-based gels.

Available in bottles and wall dispensers Guaranteed not to dry skin-pure and gentle enough for frequent cleansing when soap and water are not available.
 
 
















27.       The text tells about …
            A. Health product promotion
            B. Instant hand sanitizer
            C. How to clean bacteria
            D. Foaming formula
            E. Water journey
           









Announcement

The school drama is going to organize "Mega-Mega" drama cast audition. For those who are interested to join the audition, please come to our office on Monday, 4 August, at 2 pm. to register.

The requirements are as follows:
• Your latest photograph of post card size (2)
• The registration form (get it at the office) The audition will be held on Sunday, 10 August at 9 am.

The list of the selected candidates win be announced in a week. We appreciate your participation.

Thank you
The Committee No charge for the registration form
 
28.











               
                These information are included in the announcement, except…
            A. The place Mega-Mega drama will be staged
            B. The audition time of Mega-Mega drama
            C. The price to register in the audition
            D. The requirement of cast.
            E. School drama committee.
               
This text is for questions 29 to 32.
According to me, reading is a very important activity in our life. Why do I say so?
Firstly, by reading we can get a lot of information and news about something happening in any parts of the world which can we see directly.
Secondly, by reading we can get a lot of knowledge about many things in the world such as science, technology, arts, sports, culture, etc. Written in either books, magazine, newspaper, etc.
Another reason, reading can give us pleasure too. When we are tired, we read books, novel, comic, newspaper or magazine on the entertainment column such as comedy, short story, quiz, etc., to make us relaxed.
The last, reading can also take us to other parts of the world. By reading a book about Kuta beach we may feel we’re really enjoying in the beach not at home in our rooms.
         From the facts above, it’s obvious that everyone needs to read to get knowledge, information and also entertainment. Or in summary we can say reading is truly important in our life.

29.      What is the text about?   
A.      Reasons why reading is very significant.
B.      The knowledge we gain from reading books.
C.      The effects of reading to human life.
D.      The pleasure of reading books.
E.       The useful information we get from reading.

30.      Based on the text, we have to read because reading ....
A.      can connect us to other world
B.      is truly imaginative thing
C.      has many advantages
D.      makes us more intellectual
E.       is only important for adults
                       
31.      What is the main idea of  the fourth paragraph ?
A.      Reading can give us pleasure.
B.      We can get a lot of knowledge from reading.
C.      Reading is very important activity in our life.
D.      Reading can also take us to other parts of the world.
E.       We can get a lot of information and news from reading.

32.      “... it’s obvious that everyone needs to read to get knowledge, ...” (the last paragraph)
The underlined word is closest in meaning to ....
A.      deep
B.      clean
C.      clear
D.      tidy
E.       shallow

Announcement

This is a new school year and there are many new students around. Please be friendly and help them understand the rules of our school.


                                                                                                                             Principal
 
33.




 ” Please be friendly….” . What is the meaning of the underlined word?
A. Disturbing
B. Interesting
C. Welcoming
D. Attracting
E. Bullying

Mr and Mrs. Joseph Sembiring Invite you to share the joy of the marriage uniting their daughter Alice Sembiring To Jeffry Sitorus Friday, the thirthteenth of June two thousand and eight At three o'clock in the afternoon Gajah Wong Restaurant JI. Affandi Yogyakarta.
 
34.



                The main idea of the text is to invite you…
            A. To attend Mr. and Mrs. Sembiring’s marriage.
            B. To unite Alice and Jeffry in a wedding party.
            C. To attend Alice and Jeffry’s wedding party
            D. To marry with Mr. and Mrs. Sembiring
            E. To be sponsored Mr. and Mrs. Sembiring’s wedding party.
           
Mr. & Mrs. Kenedy
Glad to invite you to come
The marriage of their daugther
Chelsea Islan
To
Argavi Koto
at Alila Villas Uluwatu Hotel, Bali
on Friday, 1 November 2018
Started on 1 p.m
.

 
 

35.






 Conclusion of the invitation text above is…
A. The Chelsea islan and Rahmat will get married on Bali
B. Mr & Mrs. Kenedy are celebrating their marriage in Alila Villas Uluwatu Hotel
C. You can inform Argavi Koto to attend the event
D. You got invitation of Mr. & Mrs. Kenedy’s daughter wedding party.
E. Rahmat is Kenedy’s son

36.






What is the conclusion of the poster?
A. High quality school.
B. The graduation guaranteed
C. Good formal school
D. Special price for new students of ST. Mary School
E. Open registration for new students of ST. Mary School


37.




37. What is the poster tell us?
A. Organic product
B. Organic farming
C. How to become organic farmer
D. The form of agriculture
E. The advantages of organic farming




38. The pamphlet tells about?
A. High quality education
B. Healthy food.
C. Favorite sport
D. Safety Riding
E. Good traveler


This text is for questions 39 and 40.
Moscow – A Russian journalist has uncovered evidence of another Soviet nuclear catastrophe, which killed 10 sailors and contaminated an entire town.
Yelena Vazrshavskya is the first journalist to speak to people who witnessed the explosion of a nuclear submarine at the naval base of shkotovo–22 near Vladivostock.
The accident, which occurred 13 months before the Chernobyl disaster, spread radioactive fall-out over the base and nearby town, but was covered up by officials of the Soviet Union. Residents were told the explosion in the reactor of the Victor-class submarine during a refit had been a ‘thermal’ and not a nuclear explosion. And those involved in the clean up operation to remove more than 600 tones of contaminated material were sworn to secrecy.
A board of investigators was later to describe it as the worst accident in the history of the Soviet Navy. Russian journalist said in a statement.
                       
39.    Why did the officials cover up the accident?
A.  It had killed 10 sailors.
B.  A journalist witnessed the explosion.
C.  The explosion had contaminated an entire town.
D.  The Soviet government wanted to make it into a secret.
E.   The explosion became the worst accident in the history of Soviet Union.
     
40.    How did the accident affect the human life in Soviet?
A.  Killing people in town.
B.  Making the people stress.
C.  Spreading virus to the town.
D.  Contaminating the entire town.
E.     Causing a nuclear war with other country

B . Uraian
41. Rearrange the following sentences to form a correct manual!
1.    Fill the decanter with cold, fresh water for the desired number of cups, using the water markings on the decanter as a guide
2.    Plug the coffee maker into an electric outlet
3.    Turn the coffee maker on and press the brew button
4.    Place filter in the filter basket. Add desired amount of coffee. One tablespoon per cup is suggested amount of it.

42. Last weekend, I visited my pen pal's house. His Name is Anto. There were many activities I did there. In the morning, Anto and I had breakfast. We had traditional food. I liked it very much.

After breakfast, he took me to the garden behind his house. The garden was very big and beautiful. There is a big bird cage in the garden. There were many kinds of birds in that cage. I spent a long time feeding the birds. I also took pictures with those beautiful birds.

After visiting the bird cage, Anto and I went to the flower garden not far from his house. We took a rest and had lunch under a big tree and watch butterflies flying above colourful flowers. In the afternoon, we swam in the pool in the backyard. It was so fun. I really enjoyed my time with Anto. 

     From the text, we know that the writer…..

43.Once upon a time, there was a man who was living in north Sumatra. He lived in a simple hut in a farming field. He did some gardening and fishing for his daily life.
One day, while the man was do fishing, he caught a big golden fish in his trap. It was the biggest catch which he ever had in his life. Surprisingly, this fish turned into a beautiful princess. He felt in love with her and proposed her to be his wife. She said; “Yes, but you have to promise not to tell anyone about the secret that I was once a fish, otherwise there will be a huge disaster”. The man made the deal and they got married, lived happily and had a daughter.
Few years later, his daughter would help bringing lunch to her father out in the fields. One day, his daughter was so hungry and she ate his father’s lunch. Unfortunately, he found out and got furious, and shouted; “You damned daughter of a fish”. The daughter ran home and asked her mother. The mother started crying, felt sad that her husband had broken his promise.
Then she told her daughter to run up the hills because a huge disaster was about to come. When her daughter left, she prayed. Soon there was a big earthquake followed by non-stop pouring rain. The whole area got flooded and became Toba Lake. She turned into a fish again and the man became the island of Samosir.

  What is the main idea of second paragraph?

 

44. Making Colored Egg

Materials:
- Hard boiled egg (cooled)
- Paper towels
- Food coloring
- Glass jar
- Vinegar
- Salt
Steps:
1. Rinse eggs in cold water and dry it with paper towels. To make the dye, pour half a small bottle of food coloring into a glass jar and add 300 ml of hot water
2. Add 300 ml vinegar and 15 ml salt. Lower an egg into the jar of dye and leave it for a few minutes. Check the color of the egg regularly.
3. When the egg has reached the desire color, lift it out and repeat the process with the remaining eggs.
       From the text above we get the information on ….

 

45. Two state-owned lenders — Bank Mandiri and Bank BNI — will build temporary houses for 400 families displaced by the recent strong earthquake that hit Sigi District, Central Sulawesi Province..

Second Assistant Secretary of Sigi District Government Iskandar Nontji informed that the temporary houses for 100 families will be constructed by Bank Mandiri in the South Sibayala area of Dolo Sub-district. Meanwhile, Bank BNI will erect the temporary shelters for 300 families in Jonoge Village of Sigi Biromaru Sub-district that severely suffered from soil liquefaction during the 7.4-magnitude earthquake that rocked the area on Sept 28, he noted.

The temporary houses will be constructed on pieces of land, owned by the sub-district government, village, and community members, he stated, adding that the Sigi district government will facilitate all related parties to sign a letter of agreement.
“We are going to provide a letter of agreement that will be signed by all related parties to avoid any unexpected eventuality in the future,” he explained. (Antara, 17th October, 2018)

 

    Please summarize the main idea of the third paragraph ……..





KUNCI JAWABAN

 

 I. Pilihan ganda

1. D
11. C
21. B
31. D
2. C
12. B
22. A
32. C
3. B
13. D
23. C
33. C
4. E
14. E
24. E
34. A
5. A
15. A
25. A
35. D
6. D
16. D
26. A
36.E
7. A
17. A
27..A
37. B
8. D
18. B
28. A
38. D
9. B
19.A
29. A
39. A
10. C
20. B
30. C
40. D

 

II. Uraian

 

41. 2 134

42.  Spent his holiday at friend’s house


43. How to make coloring eggs.


44. The man made the deal and they got married, lived happily and had a daughter


45. The government will construct temporary houses for people in Sigi which sigh a letter of agreement.





Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Soal USBN Bahasa Inggris SMA lengkap dengan pembahasan jawaban"

Post a comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel